De opwarming van de aarde heeft een grote impact op zowel de aarde zelf, de dieren als de mens. De stijging van het zeeniveau zorgt voor overstromingen en de verzuring van de oceanen voor het uitsterven van koralen en verscheidene diersoorten. Hittegolven, tyfoons en andere desastreuze natuurfenomenen worden schering en inslag.
Toch zijn er ook wel mensen of bedrijven die hier hun voordeel kunnen uithalen. De vraag naar de diensten van beveiligingsbedrijven zal stijgen door sociale onrust. Bouwbedrijven hebben natuurlijk ook baat aan de bouw van nieuwe dammen en bij de bouw van verwoeste gebouwen en gebieden. Chevron, een Amerikaans olie- en gasbedrijf, geeft zelfs aan dat de opwarming van de aarde hun olie en gasproductie kan opdrijven. Say what? Hoe dunner het Arctisch ijs, hoe goedkoper het namelijk is om er te boren. Ook Nestlé, het grootste voedingsconcern ter wereld, geeft aan dat de productie van verfrissende producten zoals ijs-crème en gebotteld (lees ongeoorloofd geprivatiseerd) water zal stijgen wanneer de aarde opwarmt. Met andere woorden, sommige grote bedrijven of multinationals kunnen hier voordeel uit halen, maar ik betwijfel ten zeerste of de klimaatopwarming echte positieve gevolgen zal hebben voor de mensheid.
Uit onderzoek blijkt dat één op de zes diersoorten bedreigd wordt door de klimaatopwarming. Toen ik dit las stelde ik mij de vraag hoe groot de invloed is op het voedsel dat we (nog) produceren en consumeren.
Het is namelijk zo dat de opwarming van de aarde zorgt en hoogstwaarschijnlijk in grotere mate zal zorgen voor een verandering van ons eetpatroon. Wanneer bepaalde regio’s te warm worden, vermindert de groei van de gewassen of kunnen deze zich zelfs niet ontwikkelen. Denk maar aan de lagere opbrengst en kleinere aardappelen van de zomer van 2014. Internationaal gezien zijn bv. koffieplanten zeer temperatuurgevoelig en dus een mogelijke prooi.
Twee van onze meest geprezen en begeerde culinaire producten zijn echter ook met uitsterven bedreigd. Ik heb het hier over een koppel dat in één adem genoemd wordt wanneer men het over het culinair patrimonium van België en Brussel heeft. Deze twee zorgen voor een toestroom van fototoestellen en selfiesticks, waaraan zoveel Aziaten vastgeplakt hangen. Ja inderdaad, het gaat hier over Bier en Chocolade, onze twee nationale trotsen.
Stijgende temperaturen zorgen voor een verminderde hopproductie en ook het tekort aan water kan voor desastreuze gevolgen zorgen. Volgens Tsjechische bronnen kan ook de kwaliteit van het bier erop achteruit gaan, al moet dit laatste natuurlijk met een korreltje zout genomen worden, want -Tsjechië, bier en kwaliteit-.. eumm, kan je dat nog eens herhalen?
Ook de klimaatverandering zal zijn impact hebben op de West-Afrikaanse cacaoboon-productie en als gevolg op de chocoladeproductie. De komende 40 jaar zal de temperatuur in West-Afrika, die instaat in voor 70% van de productie, naar schatting stijgen met 2°C.
“High quality chocolate will be less available in the future, and if you want it, you’ll have to pay a lot more for it,” aldus Andrew Jarvis van het onderzoeksprogramma over Klimaatverandering, Landbouw en Voedselveiligheid.
Een lichte aanpassing van deze quote is hier naar mijn mening noodzakelijk. Als gevolg van de in mindere mate beschikbaarheid van de cacaoboon en dus chocolade in het algemeen, hoef je niet per se meer te betalen. Je kan natuurlijk ook gewoon in mindere mate chocolade eten van dezelfde kwaliteit. Al denk ik niet dat veel mensen hiertoe bereid zullen zijn. Met als gevolg dat ze inderdaad meer gaan moeten betalen wanneer ze hun zelfde dagelijkse portie chocolade willen verorberen. Mijn grote vrees hier is dat grote chocoladefabrikanten hun prijsverhoging gaan willen beperken door de kwaliteit en dus het percentage cacaobonen in hun productie te verlagen. Het zwarte goud zal dan eerder wit dan zwart zien.
Het is moeilijk te voorspellen wat de toekomst gaat brengen. Wat we wel weten is dat de klimaatverandering onze voedselproductie sterk zal beïnvloeden en ook onze eetgewoontes zullen veranderen. Maar niet getreurd liefste bier- en chocoladeliefhebbers, ons lekkere bier en chocolade is niet met uitsterven bedreigd. Andere landen zullen geschikt worden voor het telen van cacao en hop. Dat je zal moeten inboeten op vlak van kwaliteit of je budget zal slinken is een feit, maar een echte Belg heeft dat er voor over.
Redelijk Eigenzinnig vormt het motto van de VUB. Sinds academiejaar ‘15-‘16 is het ook de titel van een interdisciplinair opleidingsonderdeel en lezingenreeks.
De mens-, maatschappij- en onderwijsvisie van de VUB is gebaseerd op de fundamentele waarden van vrije meningsuiting, sociale bewogenheid, kritische vorming en verantwoordelijkheid. Als enige Vlaamse universiteit stelt de VUB uitdrukkelijk humanistische waarden en het principe van vrij onderzoek centraal.
Vertrekkende van deze waarden wil “Redelijk Eigenzinnig: Nadenken over Mens en Maatschappij” aanzetten om zonder vooroordelen en dogma’s na te denken over belangrijke maatschappelijke vraagstukken.
Programma en inschrijven: redelijkeigenzinnig.be